PRACE MAGISTERSKIE ZREALIZOWANE W RAMACH PROJEKTU
W ramach projektu "Polskie szczepy Trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych” zrealizowano i opublikowano:
26 prac magisterskich,
40 streszczeń z konferencji krajowych i międzynarodowych,
4 publikacje naukowe,
16 publikacji popularno – naukowych i promocyjnych.
PRACE MAGISTERSKIE
1. Aleksander Chmielewski Biosynteza pozakomórkowych hydrolaz z udziałem grzybów Trichoderma podczas hodowli z wysłodkami jako źródłem węgla. 2011; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
2. Jakub Jałówko Suszona trawa jako źródło węgla i induktor wybranych hydrolaz w hodowlach grzybów Trichoderma. 2011; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
3. Jacek Szłapka Wykorzystanie grzybów Trichoderma do produkcji zewnątrzkomórkowych hydrolaz w podłożu z odpadami kukurydzianymi. 2011; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
4. Beata Agnieszka Sudoł Wpływ podłoża i czynników fizyko-chemicznych na zarodnikowanie wybranych szczepów grzybów rodzaju Trichoderma w hodowlach solid-state na różnych materiałach odpadowych. 2011; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
5. Katarzyna Jolanta Buska Wpływ liofilizacji na przeżywalność i aktywność wzrostową zarodników wytworzonych przez wybrane szczepy Trichoderma ssp. w hodowlach solid-state na różnych materiałach odpadowych. 2011; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
- Dziąg A. „Oddziaływanie Trichoderma na rozwój różnych gatunków roślin warzywnych i ich wrażliwość wobec B. cinerea” Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Humanistyczna w Skierniewicach, Wydział Nauk Społecznych i Przyrodniczych, kierunek ogrodnictwo, rok 2012
7. Murgrabia A. „Wpływ wybranych szczepów Trichoderma na przeżywalność form przetrwanych grzybów patogenicznych i ochronę roślin” Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, kierunek biologia, rok 2012
8. Snochowska M. „Udział peroksydaz w reakcjach obronnych roślin ogórka (Cucumis sativus L.) i pomidora (Solanum lycoperrsicum L.) indukowanych przez wybrane szczepy Trichoderma” Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, kierunek biologia , rok 2012
9. Nawrocka J „Reaktywne formy tlenu w reakcjach obronnych roślin ogórka (Cucumis dativus L.) i pomidora (Solanum lycopersicum L.) indukowanych przez wybrane szczepy Trichoderma” Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, kierunek biologia, rok 2012
10. Kulbat K. „Związki fenolowe w reakcjach obronnych roślin ogórka (Cucumis sativus L.) i pomidora (Solanum lycoperrsicum L.) indukowanych przez wybrane szczepy Trichoderma” Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, kierunek biologia, rok 2012
11.Wawrzyszyn M. ”Otrzymywanie biopreparatów na bazie szczepów Trichoderma virens SK 35 i Trichoderma virens SK 65 z wykorzystaniem materiałów ligninocelulozowych” ” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia, rok 2012
12.Wilczak A.” Wykorzystanie odpadowych materiałów ligninocelulozowych do produkcji biopreparatów z udziałem szczepów Trichoderma harzianum SK 75 i Trichoderma atroviride SK 80” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia, rok 2012
13.Gryta M.”Wpływ zmiennego płynnego środowiska hodowlanego na intensywność zarodnikowania i produkcję enzymów hydrolitycznych grzybów Trichoderma” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia, rok 2012
14.Gołębiewska E. „Wzrost wybranych grzybów z rodzaju Trichoderma na organicznych materiałach odpadowych” Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Humanistyczna w Skierniewicach, Wydział Ogrodniczy, kierunek ogrodnictwo, rok 2011
15. Skoneczny D. ”Identyfikacja genów kodujących wybrane enzymy lityczne w polskich izolatach grzybów Trichoderma” Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, kierunek ogrodnictwo, rok 2011
16. Skoneczny D. ”Analiza zróżnicowania genetycznego polskich izolatów Trichoderma atroviride z wykorzystaniem markerów molekularnych.” Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Międzywydziałowe Studium Biotechnologii, kierunek biotechnologia, rok 2012
17. Aleksandra Wilczak, Wykorzystanie odpadowych materiałów ligninocelulozowych do produkcji biopreparatów z udziałem szczepów Trichoderma harzianum SK 75 i Trichoderma atroviride SK 80. 2012; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
18. Joanna Ewelina Szymczak Otrzymywanie biopreparatów na bazie szczepów Trichoderma atroviride SK24 i Trichoderma atroviride SK25 z wykorzystaniem odpadowych materiałów ligninocelulozowych. 2012 Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
19. Marta Wawrzyszyn Otrzymywanie biopreparatów na bazie szczepów Trichoderma virens SK 35 i Trichoderma virens SK 65 z wykorzystaniem odpadowych materiałów ligninocelulozowych 2012; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
20. Anna Pregiel Wykorzystanie odpadowych materiałów ligninocelulozowych do otrzymywania biopreparatów na bazie szczepów Trichderma atroviride SK17 i Trichoderma atroviride SK49. 2012; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
21. Marta Gryta Wpływ zmiennego płynnego środowiska hodowlanego na intensywność zarodnikowania i produkcję enzymów hydrolitycznych grzybów Trichoderma. 2012, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
22. Justyna Rynkiewicz Zarodnikowanie i biosynteza enzymów hydrolitycznych grzybów Trichoderma w hodowlach bioreaktorowych 2012; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
23. Wpływ przechowywania na żywotność i aktywność enzymatyczną grzybów z rodzaju Trichoderma w biopreparatach utrwalonych na ligninocelulozowych nośnikach w procesie suszenia fontannowego. 2013; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
24. Justyna Gajewska. Wpływ czasu przechowywania na właściwości szczepów Trichoderma w biopreparatach utrwalonych w procesie suszenia fontannowego 2013; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
25. Monika Grzegorczyk. Wpływ czasu przechowywania na przeżywalność i aktywność enzymatyczną szczepów Trichoderma w liofilizowanych biopreparatach. 2013, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,
26. Natalia Grochowina Zarodnikowanie i biosynteza enzymów hydrolitycznych grzybów Trichoderma w zależności od źródeł węgla w hodowlach w bioreaktorze, 2013; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, kierunek biotechnologia,